Evenementen

BKR, Kunst Kiezel en Klei en Open Monumentendag.

Tijdens deze vaste evenementen is Het Mikwe extra geopend voor bezoekers. De data voor 2017 staan onder het kopje "Bezoek Informatie".

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Requiem van Mozart op 18 april 2015.


Gemengd koor KZM-Belcanto, de Stichting Mikwe (Joods erfgoed) en Stichting Sint Maarten hebben in het kader van de start van "70 jaar bevrijding Zaltbommel" een bijeenkomst gehouden in de St. Maarten waarbij het Requiem van Mozart het belangrijkste onderdeel was.

Tijdens deze bijeenkomst werden twee Joodse leden van het Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor herdacht die in de oorlog vermoord zijn. Deze twee mannen waren Mozes van Straten en Louis Joosten en zongen bij de bassen.

De solisten die hieraan meewerkten waren:

Elma van den Dool            sopraan
Liesbeth van der Loop       alt
Palle Fuhr Jorgensen         bas
Matthew Smith                 tenor

Het Zaltbommels Begeleidingsorkest stond onder leiding van Corné Mooibroek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Joodse muziek en verhalen in de Gasthuiskapel.

 

De Stichting Mikwe Zaltbommel organiseerde op zondag 15 november 2015 een optreden van de Shtetl Band Amsterdam met verteller Walter Roozendaal. Deze voorstelling vond plaats in de Gasthuiskapel, Gasthuisstraat 34, 5301 CC Zaltbommel.

 

TOEN SCHLEMIEL NAAR WARSCHAU GING, Joodse muziek en verhalen.

Walter Roozendaal (verteller) en Shtetl Band Amsterdam.

 

Door de schitterende verhalen van Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer en de vrolijke klezmer-muziek van Shtetl Band Amsterdam wordt de luisteraar meegenomen naar het Joodse leven in Oost-Europa van vóór de Tweede Wereldoorlog. Een uitbundige voorstelling met veel muziek.De Joodse verhalen uit deze voorstelling lijken onschuldig, grappig en naïef te zijn, maar wie goed luistert ontdekt een schat aan dubbele bodems, valkuilen en bedoelde of onbedoelde woordspelingen. Dan blijken de onschuldige verhalen opeens een schat aan wijsheid en levenskunst te bevatten... Schlemiel ging te voet van Chelm naar Warschau om zijn blik te verruimen. Toen hij onderweg ging slapen zette hij, om de weg niet kwijt te raken, zijn laarzen naast zich neer met de neuzen naar Warschau en de hakken richting Chelm. Een lollige voorbijganger draaide de laarzen om...

 

Shtetl Band Amsterdam brengt het dorpsgeluid terug van een klein klezmer-ensemble uit het oude Oost-Europa. Honderden jaren lang heeft de Oost-Europees Joodse volksmuziek een heel andere klank gehad dan wat we sinds de klezmer-revival gehoord hebben. Dit oudere groepsgeluid, met de melodie van de viool als basis, is heel mild, rijk en genuanceerd. Shtetl Band Amsterdam is in korte tijd een gedreven en veelgevraagd vertolker van deze Village Klezmer stijl geworden.

Verteller Walter Roozendaal heeft een groot repertoire verhalen uit allerlei culturen. In het bijzonder is hij geboeid door Jiddische verhalen, zoals de knotsgekke verhalen over het dorp Chelm, die hij voor deze voorstelling uitkoos.

 

Aanvang 14.00 uur. Entree € 10,-- incl. consumptie. Mikwe vrijwilligers gratis. Na afloop was er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje.

 

Deze voorstelling werd goed bezocht: 110 personen hebben genoten van klezmer muziek doorspekt met Joodse verhalen.

 

 

 

Bestuursleden Johanna Butter en Hen Meesterman met de mooie opbrengst van € 141,48 van de Rabobank Clubkas Campagne 2017.
 

 

Mikwe extra open
Tijdens de manifestatie Kunst, Kiezel en Klei is het Mikwe, het voormalige joodse badhuis aan de
Minnebroederstraat in Zaltbommel extra open. Het betreft de weekeinden 26 en 27
augustus en 2 en 3 september. 2017. Steeds van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Dat geldt ook voor de Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2017.
In het kleine gebouwtje achter de verdwenen synogoge is een expositie ingericht
over het bloeiende joodse leven in de Bommelerwaard tot aan de Tweede
Wereldoorlog. Door de nazi's werden bijna alle Bommelse joden vermoord. De
Stichting Mikwe wil bevorderen dat de herinnering aan de joodse cultuur in onze
streek blijft bestaan.
De toegang is gratis, een gift is welkom om het werk van de Stichting Mikwe te steunen.
 
Wandeling langs Joodse begraafplaatsen Zaltbommel
De Stichting Mikwe organiseert op vrijdag 25 augustus 2017 weer een wandeling langs de
vier Joodse begraafplaatsen in Zaltbommel. Historicus Aart Vos zal ter plaatse vertellen over
het verdwenen leven van de Joden in de Bommelerwaard.
De wandeling start bij de Oliemolen, aan het eind van de Nonnenstraat. Aanvang
10.30 uur, de tocht duurt ongeveer twee uur. De kosten bedragen vijf euro.
Aanmelden bij Aart Vos (0418-515278) of Johanna Butter (0418-510882).